
Traditii si obiceiuri de respectat la botez - Ghidul nasei de botez
GHIDUL NASEI DE BOTEZ – TOT CE TREBUIE SA STII PENTRU A BOTEZA UN COPIL
Tocmai ai primit vestea ca vei fi nasa de botez?
Este un moment emotionant si plin de bucurie, dar, poate si cu putina neliniste. Daca este prima data cand ti se cere sa botezi un copil, probabil te intrebi ce presupune acest rol. Sau poate nu e primul botez la care participi ca nasa, dar ai uitat detaliile si traditiile fiindca sunt atat de multe si variaza in functie de fiecare zona a tarii.
Un lucru este clar, botezul este o sarbatoare spirituala importanta, iar implicarea ta este cheia pentru ca totul sa decurga fara probleme. Acest ghid a fost construit pentru a-ti raspunde clar la toate intrebarile de nasa de botez.
Indiferent de situatie, cel mai important lucru este ca iti doresti sa fii alaturi de copilul botezat, sa il sprijini in calitate de parinte spiritual si sa faci din acest eveniment o amintire speciala pentru toata familia. Pentru a-ti usura pregatirile si a te asigura ca totul va decurge perfect, am pregatit un mic ghid care te va ajuta sa intelegi pas cu pas ce ai de facut. Sa incepem cu inceputul:
Ce presupune sa fii nasa de botez?
A deveni nasa de botez este mai mult decat o responsabilitate simbolica. Din momentul botezului, tu vei avea un rol esential in viata copilului, nu doar in ziua ceremoniei, ci si pe termen lung, tu vei fi alaturi de copil pe tot parcursul vietii, oferindu-i sprijin moral, sfaturi, indrumari, povete si vei fi ghidul sau in viata crestina.
- · Ce fac nasii inainte de botez?
- · Ce fac nasii in ziua botezului?
- · Ce fac nasii la reveniea acasa dupa botez?
- · Ce este baita de a doua zi? Care este rolul nasilor?
CE FAC NASII INAINTE DE BOTEZ?
Nasii joaca un rol important in organizarea si desfasurarea botezului, iar pregatirea din timp este esentiala pentru ca totul sa decurga perfect. Primii pasi presupun informarea:
1. Nasii se informeaza cu privire la cerintele bisericii:
Primul pas este sa discute cu preotul pentru a afla care sunt cerintele bisericii legate de situatia lor:
- Spovedanie si impartasanie – In multe cazuri, nasii trebuie sa fie spovediti si impartasiti inainte de botez.
- Religia nasilor – Este impotant ca nasii sa fie de aceeasi religie cu copilul care urmeaza sa fie botezat.
- Starea civila – Unele biserici cer ca nasii sa fie cununati religios, mai ales daca sunt un cuplu.
In plus, nasii trebuie sa afle ce materiale trebuie sa aduca pentru ceremonie. De obicei, preotul le ofera o lista cu articolele necesare. Am pregatit o lista pentru tine, insa tine cont ca cerintele pot varia in functie de zona georgrafica unde copilul este botezat
2. Discuta cu parintii copilului despre preferintele lor
Pe langa cerintele bisericii, nasii ar trebui sa se consulte cu parintii copilului, in special cu mama, pentru a intelege dorintele si preferintele lor legate de organizarea botezului. Daca mama alege o tematica speciala a botezului pentru biserica si petrecere, nasii trebuie sa tina cont de aceasta.
De exemplu, daca tematica este Safari, masinute sau printese, este posibil ca nasa sa achizitioneze:
- Un trusou de botez decorat in aceeasi tematica.
- Lumanare in ton cu trusoul
- Cutie de amintiri personalizata
- Hainute pentru copil care sa se potriveasca tematicii (culoare sau model).
3.Achizitionarea trusoului de botez si a hainutelor
Nasa trebuie sa se ocupe din timp de achizitionarea tuturor lucrurilor necesare pentru botez, mai ales daca isi doreste un set de botez personalizat cu numele copilului si o tematica anume. Este recomandat sa le procure cu cateva saptamani inainte, pentru a evita stresul si graba de pe ultima suta de metri.
4. Pregatirea personala
Pe langa pregatirile materiale, nasii trebuie sa se pregateasca spiritual. Asa cum am mentionat mai sus, spovedania este un pas important. De asemenea, in timpul botezului trebuie sa rosteasca rugaciunea Crezul (vezi Anexa 3), este bine sa o invete din timp.
CE FAC NASII IN ZIUA BOTEZULUI?
Ziua botezului va fi una de poveste, iata pe scurt care sunt momentele cheie ale acestei zile magice:
1.Intrarea in biserica
Conform traditiei, moasa este cea care pregateste copilul acasa, impreuna cu mama. Ea il imbraca, il incalta si il tine in brate la intrarea in biserica.
Odata ce ajunge la biserica si incepe slujba de crestinare, moasa preda copilul nasei de botez. Acest moment simbolizeaza transmiterea responsabilitatii spirituale catre nasa, care va deveni parintele spiritual al copilului.
In unele regiuni, exista obiceiul ca nasa sa ii ofere moasei un mic dar simbolic in schimbul copilului. Aceasta traditie variaza in functie de zona, dar semnifica respectul fata de rolul moasei in pregatirea micutului.
Din momentul in care copilul este preluat, nasa il tine in brate pe tot parcursul ceremoniei, in timp ce nasul tine lumanarea de botez, un simbol al luminii divine si al calauzirii spirituale.
Un alt aspect important este rostirea rugaciunii Crezul. In general:
- Daca bebelusul este baiat, nasul rosteste rugaciunea.
- Daca este fetita, rugaciunea este rostita de nasa.
2. Rostirea rugaciunilor de inlaturarea duhurilor rele (Lepadarea de satana)
Ceremonia incepe cu rostirea rugaciunilor de inlaturare a duhurilor rele, un ritual simbolic care marcheaza trecerea copilului de la pacatul originar la o viata curata in Hristos.
Preotul adreseaza intrebari despre lepadarea de satana, la care raspund nasii, in numele copilului, daca acesta este prea mic pentru a vorbi.
- Preotul intreaba: „Te lepezi de satana si de toate lucrurile lui?”
- Nasii raspund: „Ma lepad de satana.”
Aceste intrebari si raspunsuri sunt repetate de trei ori, simbolizand hotararea si angajamentul ferm al nasilor de a respinge raul si de a proteja sufletul copilului. Preotul finalizeaza acest ritual printr-o cerere simbolica: „Sufla si-l scuipa pe satana.”, iar nasi sufla si scuipa de 3 ori simbolic.
Aceasta parte a slujbei are radacini profunde in traditia crestina, cand botezul reprezenta o rupere clara de practicile pagane ale lumii antice. Lepadarea era vazuta nu doar ca o declaratie simbolica, ci ca un angajament serios de a urma o cale de viata crestina, intr-o lume adesea opusa acestor valori.
Nasa nu este doar un martor al botezului, ci un participant activ la transformarea spirituala a copilului. Responsabilitatea ei este de a-l ghida pe cel mic pe parcursul vietii crestine, de a-l sustine moral si de a-i fi alaturi in momentele importante.
Prin participarea la slujba si prin asumarea acestor ritualuri, nasa devine un simbol al credintei si al sustinerii spirituale, oferind copilului un fundament solid pentru viata sa in credinta.
3. Scufundarea
In timpul ceremoniei, dupa ce au fost rostite primele rugaciuni, preotul cere nasei sa pregateasca copilul pentru botez. Acest gest simbolizeaza actul de curatare si renastere, copilul fiind dezbracat de hainutele oferite de moasa pentru a fi scufundat in apa sfintita din cristelnita.
Nasa dezbraca cu grija copilul, indepartand rand pe rand hainutele, si il preda preotului, care va oficia ritualul de scufundare. Acest moment este incarcat de semnificatie spirituala: hainutele reprezinta simbolic pacatul originar, de care copilul este „dezbracat” pentru a intra pur in comunitatea crestina.
Dupa ce copilul este pregatit, preotul il scufunda de trei ori in apa sfintita, rostind formula sacramentala: „Se boteaza robul/roaba lui Dumnezeu (numele copilului), in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh.”
Cele trei scufundari reprezinta moartea si invierea lui Hristos, precum si curatarea spirituala si renasterea copilului intr-o viata noua, dedicata credintei crestine. Acest ritual marcheaza intrarea copilului in biserica si in comunitatea credinciosilor.
Gestul nasei de a dezbraca copilul pentru botez are o semnificatie simbolica profunda. Este un act de pregatire spirituala, prin care copilul este purificat si adus in fata lui Dumnezeu in forma sa cea mai inocenta. Scufundarea in cristelnita marcheaza inceputul vietii crestine, iar nasa devine martorul si sustinatorul acestui moment sacru.
Cum se pregateste nasa pentru acest moment
Pentru a asigura ca acest moment se desfasoara fara incidente, nasa trebuie sa fie bine pregatita:
- Sa aiba incredere si rabdare – Dezbracarea copilului, mai ales daca acesta este agitat, necesita calm si indemanare. Daca este familiarizata cu bebelusul, ii poate canta incet un cantecel sau ii poate oferi o suzeta pentru a se linisti(daca copilul accepta)
- Sa respecte indicatiile preotului – Acesta va ghida nasa in ceea ce priveste momentul exact si modul in care copilul trebuie pregatit.
- Sa aduca hainele de schimb – Dupa scufundare, nasa are datoria sa pregateasca copilul pentru a fi imbracat in hainele noi, simbol al curatiei si reinnoirii.
4.Mirungerea - Urmatorul Pas in Botez si Rolul Nasei
Mirungerea este un ritual religios prin care preotul unge copilul cu Sfantul Mir (un amestec de ulei de masline si diverse substante parfumate, sfintite în cadrul unei slujbe speciale). Acesta se face pe frunte, pe urechi, ochi, nas, gat, piept, maini si picioare, semnificand faptul ca întreaga fiinta a copilului este consacrata lui Dumnezeu. Mirungerea simbolizeaza darul Duhului Sfant, care îi va calauzi si întari viata spirituala a celui botezat.
De obicei, acest moment este realizat imediat dupa ce copilul a fost scufundat în cristelnita si a fost scos din apa, marcand astfel finalizarea ritualului de botez. Este un act de consacrare care adanceste legatura dintre copil si Biserica.
În timpul ceremoniei de mirungere, nasa joaca un rol activ si important. Dupa ce preotul aplica Mirul pe fruntea copilului si pe celelalte parti ale corpului, nasa va fi cea care îl tine cu grija pe micut, asigurandu-se ca acest moment sacru se desfasoara în liniste si respect. De asemenea, ea va fi alaturi de copil în acest moment, subliniind legatura sa spirituala cu micutul si rolul pe care îl va avea în viata acestuia.
4. Ce inseamna inconjurarea mesei?
Inconjurarea mesei este un gest prin care nasii, dupa ce copilul a fost botezat si miruit, se roaga pentru el si pentru familia sa. Nasii inconjoara masa de trei ori, la fel cum au fost rostite rugaciunile in timpul slujbei de botez, simbolizand perfectiunea si puterea lui Dumnezeu in viata copilului.
De fiecare data cand nasii inconjoara masa, acest lucru este insotit de o rugaciune pentru ca cel mic sa creasca sanatos, sa fie binecuvantat de Dumnezeu si sa urmeze calea dreptatii si a credintei. Este un act ritualic care subliniaza importanta unui inceput curat si sacru al vietii religioase a copilului.
De ce se inconjoara masa de 3 ori?
Inconjurarea mesei de trei ori este un simbol al Sfintei Treimi - Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Acesta este un act sacru prin care nasii il dedica pe copil celor trei persoane divine, rugandu-se pentru ca harul lor sa il insoteasca pe intreaga cale a vietii sale.
Faptul ca acest gest se repeta de trei ori reflecta si invitatia copilului de a trai in comuniune cu cele trei persoane ale Sfintei Treimi si de a se bucura de protectia acestora in toate aspectele vietii sale.
Semnificatia spirituala a inonjorarii mesei
Inconjurarea mesei nu este doar un act exterior, ci si un gest interior de adancire a legaturii cu Dumnezeu. Acest ritual subliniaza ideea ca, dupa mirungere si botez, copilul este "incarcat" cu harul divin, iar nasii au un rol activ in sustinerea acestuia in cresterea sa spirituala.
Fiecare inconjurare a mesei reprezinta o binecuvantare pentru copil, pentru familia sa si pentru toti cei prezenti. Este o promisiune ca nasii vor fi mereu alaturi de copil, sprijinindu-l in viata sa religioasa si ajutandu-l sa-si intareasca legatura cu Dumnezeu.
5. Achitarea taxei la biserica
Taxa la biserica este platita de nasi, care au responsabilitatea nu doar sa se implice spiritual în viata copilului, dar si sa contribuie financiar la organizarea slujbei. Aceasta practica este adanc înradacinata în traditiile bisericesti, avand atat o semnificatie simbolica, cat si una practica.
Taxa de botez este o suma de bani stabilita de fiecare parohie pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfasurarii ceremoniei religioase. Aceasta poate include plata pentru utilizarea locasului de cult, salariul preotului si al altor slujitori ai bisericii, dar si pentru alte cheltuieli administrative legate de organizarea ceremoniei de botez.
Este important de mentionat ca taxa de botez nu reprezinta un tarif fixat obligatoriu, iar suma poate varia în functie de parohie, de locul în care se oficiaza botezul si de specificul slujbei.
CE FAC NASII LA REVENIREA ACASA DUPA BOTEZ?
Dupa ce bebelusul a fost botezat si a primit darurile sacre ale Bisericii, urmeaza un alt moment încarcat de semnificatie: aducerea copilului acasa. Acesta este un moment simbolic, care marcheaza începerea vietii spirituale a copilului si integrarea lui în comunitatea crestina. Un obicei important în aceasta etapa este trecerea copilului peste prag, un gest ritualic realizat de nasa de botez, care are o semnificatie adanca si un rol esential în întelegerea legaturii dintre familie, Biserica si Dumnezeu.
În momentul în care nasa trece copilul peste prag, ea rosteste cuvintele traditionale: „Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus.” Aceste cuvinte exprima tranzitia spirituala pe care copilul o face odata cu primirea sacramentului botezului. Este un moment deosebit, nu doar pentru copil, ci si pentru întreaga familie, care, prin nasi, îsi reafirma angajamentul de a-l sprijini pe cel mic în cresterea sa spirituala.
Rolul nasei în acest ritual
Nasa joaca un rol esential în acest moment, fiind nu doar un martor al botezului, dar si un ghid spiritual pentru copil. Ea este cea care, prin acest act de trecere a copilului peste prag, îsi confirma rolul de pastrator al credintei copilului si de mentor spiritual. Prin cuvintele „Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus”, nasa îsi reafirma angajamentul fata de educatia religioasa a copilului, avand obligatia de a-l sprijini în formarea sa spirituala si morala pe parcursul vietii sale.
CE ESTE BAITA DE A DOUA ZI? CARE ESTE ROLUL NASILOR?
In traditiile ortodoxe, baita de a doua zi dupa botez este un ritual important, care simbolizeaza purificarea si protectia continua a copilului. Acest obicei are un profund inteles spiritual, iar nasii joaca un rol central in desfasurarea sa, contribuind la pastrarea legaturii dintre botez si protectia divina asupra copilului.
Baita de a doua zi dupa botez este un ritual care are loc, asa cum sugereaza numele, in ziua urmatoare botezului. Acesta este un moment in care copilul este spalat cu grija, iar procesul simbolizeaza purificarea sa si binecuvantarea primita in urma botezului. In cadrul acestei bai, se folosesc diferite ingrediente simbolice, fiecare avand un rol in ritual. Baita de a doua zi este vazuta ca un act de curatire spirituala si fizica, mentinand legatura cu protectia divina si oferind o binecuvantare continua copilului.
Rolul nasilor in baita de a doua zi
Nasii joaca un rol esential in acest ritual, avand responsabilitatea de a aduce un set special de ingrediente si obiecte care sunt folosite in timpul baii. Acestia sunt, de asemenea, cei care asigura ca ritualul este indeplinit corect si cu respect pentru traditiile bisericesti.
In general, nasii vin la casa copilului cu o cutie special pregatita, care contine sticlute mici cu diverse ingrediente, fiecare avand o semnificatie simbolica. Printre elementele aduse se numara:
- Busuioc – simbolizeaza protectia divina si curatirea spirituala. Busuiocul este considerat o planta sacra in traditia ortodoxa, fiind folosit adesea pentru sfintirea apei si pentru alungarea energiilor negative.
- Lapte – simbolizeaza hrana fizica si spirituala a copilului, dar si puritatea si bunavointa. Este un simbol al alimentatiei si cresterii sanatoase.
- Orez – semnifica fertilitatea si abundenta. Este un simbol al prosperitatii si bunastarii copilului.
- Sare – simbolizeaza puritatea si protectia. In traditiile religioase, sarea este folosita pentru a alunga raul si pentru a pastra integritatea spirituala.
- Petale de flori – simbolizeaza frumusetea, gingasia si curatenia copilului. Acestea sunt folosite pentru a adauga o nota de delicatete si binecuvantare ritualului.
- Miere – simbolizeaza dulceata vietii, prosperitatea si abundenta. Mierea este considerata un dar divin, iar folosirea ei in rituale subliniaza dorinta de binecuvantare si fericire continua pentru copil.
Semnificatia spirituala a baii de a doua zi
Aceasta baita are o semnificatie adanca in traditia ortodoxa. Ea simbolizeaza incheierea unui ciclu de purificare inceput cu botezul si continuat prin adaugarea binecuvantarilor aduse de nasi. Ingredientele folosite sunt nu doar simboluri ale puritatii fizice, dar si ale protectiei divine care insoteste copilul pe parcursul vietii sale.
Baita de a doua zi subliniaza ideea ca, odata ce copilul a fost botezat, el este acum protejat si binecuvantat de Dumnezeu, iar traditiile care urmeaza ajuta la mentinerea acestei protectii si la cresterea sa in credinta.
ANEXA 1
CONDITIILE NECESARE PENTRU A FI NASI DE BOTEZ
1. Sa fie crestin ortodox
Nasii trebuie sa fie botezati in credinta ortodoxa si sa respecte regulile bisericii.
2. Sa aiba o viata crestina morala
Nasii ar trebui sa fie un exemplu moral pentru copil si sa poata ghida spiritual copilul pe parcursul vietii.
3. Sa nu fie casatoriti doar civil (daca sunt un cuplu)
Daca nasii sunt casatoriti, acestia trebuie sa fie cununati religios in biserica ortodoxa.
4. Sa fie o singura persoana sau un cuplu
Conform traditiei, nasii pot fi o persoana singura sau un cuplu casatorit, care va avea responsabilitatea spirituala pentru copil.
5. Sa nu fie parintii biologici ai copilului
Nasii trebuie sa fie persoane apropiate familiei, dar nu parintii copilului.
6. Varsta minima
Nasii trebuie sa fie majori, adica sa aiba cel putin 18 ani.
7. Sa participe la slujba de botez
Nasii trebuie sa fie prezenti si sa isi asume responsabilitatile, inclusiv marturisirea Crezului in timpul ceremoniei.
8. Sa aiba binecuvantarea preotului
Preotul trebuie sa accepte persoana sau persoanele alese ca nasi, dupa ce verifica daca indeplinesc conditiile religioase si morale.
ANEXA 2
LISTA COMPLETA PRODUSE NECESARE LA BISERICA
Documente necesare:
- Certificatul de nastere al copilului - Original sau copie, pentru a fi înregistrat în registrele bisericii.
- Cartea de identitate a parintilor si a nasilor - Unele biserici pot cere verificarea acestora.
- Certificatul de casatorie religioasa al nasilor - Daca sunt casatoriti.
Obiecte esentiale pentru ceremonie:
- Lumanarea de botez
- De obicei decorata cu flori, gheme, panglici
- Panza alba pentru copil (crasma)
- Un material alb, curat, simbolizand puritatea.
3. Prosop pentru bebe
4. Fasa
- Haine noi pentru copil
- O tinuta completa pentru dupa botez (costum, rochita, body, incaltarietc.).
- Prosop si sapun pentru preot
- Un prosop mare si sapun pentru mainile preotului.
- Ulei de masline si vin rosu
- Uleiul este folosit pentru ungerea copilului, iar vinul simbolizeaza viata în Hristos.
- Cruciulita
- Se da copilului dupa botez si este oferita de nasi.
- Cutie amintiri (in care se aseaza hainutele si trusoul ) – optional
- Cutiuta suvite – optional
- Sticluta mir – optional
- Taxa pentru botez
ANEXA 3
RUGACIUNEA DE LA BISERICA - CREZUL
Cred într-unul Dumnezeu, Tatal, Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului,
vazutelor tuturor si nevazutelor.
Si într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai înainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.
Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si S-a facut om.
Si S-a rastignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a îngropat.
Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi.
Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui împaratie nu va avea sfarsit.
Si întru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care de la Tatal purcede, Cel ce împreuna cu Tatal si cu Fiul este închinat si slavit, Care a grait prin prooroci.
Într-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica;
Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor.
Astept învierea mortilor
Si viata veacului ce va sa fie.
Amin.
Comments
No comment at this time!
Leave your comment
You must login in order to leave a comment.